Diensten Kine Lebbeke

Algemene kinesitherapie

Onder deze klachten verstaan we voornamelijk musculoskeletale klachten/spier – pees- gewrichtsklachten. Zowel acute als chronische klachten, in het volledige bewegingsapparaat.

Manuele kinesitherapie

Dit is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie. Een manueel therapeut is gespecialiseerd in de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam en de wervelkolom in het bijzonder. Ook de perifere gewrichten en het kaakgewricht kunnen worden behandeld.
De behandeltechnieken bestaan uit mobilisaties, oscillaties, manipulaties,tracties… die uitsluitend met de handen van de therapeut uitgevoerd worden.
Bij een mobilisatie worden op een zachte, kalme en vrijwel pijnloze manier de gewrichten in je lichaam bewogen. Bij een manipulatie of “kraken” laat de manueel therapeut je gewricht een kleine, snelle beweging maken waardoor deze terug in de juiste positie komt. Beide technieken focussen op het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in je lichaam.

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de sessies wordt gebruikgemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee verhardingen in de spieren snel en doeltreffend worden aangepakt. Zo kunnen jouw spieren terug ontspannen.
Hoewel dry needling net als acupunctuur gebruikmaakt van dunne naalden zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelvormen. Bij acupunctuur worden meerdere naalden in je huid geplaatst om de energie van je lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt er met één dunne naald in de gespannen spier of triggerpoint geprikt om deze terug los te maken.

Triggerpoints kunnen zowel acuut als chronisch ontstaan, o.a. door stress, overbelasting,verkeerde houding…

Indien u meer info wenst, hebben wij brochures ter beschikking.

Lymfedrainage

Lymfedrainage is een behandeling die het lymfestelsel stimuleert. Het doel van lymfedrainage is overtollig lymfevocht beter en sneller af te voeren.
Door stress, ziekte of trauma kan het zijn dat er onvoldoende doorstroming plaatsvindt en dat er een vochtophoping of oedeem ontstaat.

Het lymfedrainage apparaat berust op compressie therapie. Het apparaat laat luchtdruk ontsnappen in ritmische intervallen.
Het helpt bij het afvoeren van overtollig vocht en afvalstoffen. Alsook bevordert het de doorbloeding. Wij beschikken over twee beenstukken , 1 arm stuk ,alsook een buikstuk.

De manuele lymfedrainage volgens Leduc is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfoedeem (vochtophoping – zwelling).
Het wordt meestal toegepast na gedeeltelijke of volledige borstamputatie/ lymfeklieruitruiming, of bij oedeem van de onderste ledematen.

Manuele en machinale lymfedrainage worden ook nog gebruikt bij volgende klachten :
– Spataders
– Rusteloze benen
– Spierpijnen/krampen
– Cellulitis
– Bloeduitstortingen
– Verstuikingen
– Zwelling na een ongeval of operatie

 

Pre en postnatale kine

Pre en Postnatale kinesitherapie heeft als doel om aanstaande mama’s optimaal voor te bereiden op de bevalling.
­Dit houdt in: het aanleren van ademhalingstechnieken, pijnvrije houdingen, educatie over de bevalling, perstechnieken, bekkenbodemoefeningen, het behandelen van muskuloskeletale klachten…
Ook na de bevalling is het belangrijk het lichaam terug sterk te maken om lichamelijke klachten te vermijden. Na een natuurlijke bevalling kan men meestal starten na 4-6 weken. De sessies bestaan uit verschillende oefeningen die de bekkenbodemspieren en buikspieren verstevigen. Ook oefeningen voor de beenspieren, poepspieren en armspieren kunnen gegeven worden afhankelijk van de noden van de mama.
Ook na een keizersnede is het van groot belang het spierkorset (buik en rugspieren) terug te verstevigen. 6 a 8 weken na de keizersnede kan er gestart worden met een progressief opbouwend oefenprogramma.

Pediatrische kine

Pediatrische kinesitherapie bestaat uit het begeleiden en het optimaliseren van de motorische ontwikkeling van baby’s en kinderen. Op een speelse manier wordt er gewerkt aan verschillende problematieken.
Pediatrische kinesitherapie is er zowel voor baby’s en kinderen met orthopedische aandoeningen, sportblessures, groeiproblemen of groeipijn, problemen met het evenwicht of schrijfmotoriek, een te late ontwikkeling van de grove/fijne motoriek, moeilijkheden op het vlak van coördinatie,…

Vertigo

BPPV (ook wel vertigo genoemd) staat voor Benigne Paroxismale Positionerings vertigo of anders geformuleerd ‘goedaardige, in aanvallen optredende, houdingsgebonden duizeligheid’. Door bepaalde hoofdbewegingen of positieveranderingen krijg je plotse, korte aanvallen van duizeligheid.
Het gaat om draaiduizeligheid die slechts enkele seconden aanwezig is na het maken van een bepaalde beweging met het hoofd zoals het vooroverbuigen, het omrollen in het bed of het naar boven kijken. De draaiduizeligheidklachten worden veroorzaakt door een tijdelijke stoornis in het evenwichtsorgaan in ons binnenoor, met name de aanwezigheid van gehoorsteentjes of ‘oorkristallen’ die niet op hun juiste plaats zitten. Door het uitvoeren van bepaalde manoeuvres worden de oorkristallen terug op zijn plaats gebracht en functioneert het evenwichtsorgaan weer als tevoren waardoor de duizeligheid verdwijnt.

Neurologische kine

Neurologische revalidatie na een hersenbloeding of herseninfarct

Na een hersenbloeding of –infarct verliest u een deel van uw zelfredzaamheid. Om deze terug te winnen, moet u opnieuw leren om uw evenwicht, coördinatie, spierkracht, staan en stappen te oefenen, alsook allerlei andere ADL activiteiten.
De behandeling kan bestaan uit:
-mobilisaties van de gewrichten
-stretching van de spieren
-behandeling van muskuloskeletale klachten (spierpijnen)
-oefenprogramma

Neurolgische revalidatie bij Parkinson

Bij Parkinson gaan de motorische functies langzaam achteruit. De behandeling probeert de evolutie van de ziekte zo traag mogelijk te laten verlopen. De revalidatie is gericht op het onderhouden van de bestaande fysieke mogelijkheden, valpreventie, voorkomen van gewrichtsverstijving en spierverkorting en het aanpakken van andere muskuloskeletale klachten zoals spierpijnen.

Neurologische revalidatie na aandoeningen van het perifere zenuwstelsel
De aantasting van de perifere zenuwen uit zich onder andere in gevoelsstoornissen, krachtsverlies, verlammingen en gangstoornissen. De behandeling bestaat uit allerlei oefeningen om de zelfredzaamheid te vergroten.

Neurologische revalidatie bij Multiple Sclerose (MS)

Revalidatie bij MS patienten bestaat uit het behandelen van krachtsverlies, evenwichtsproblemen, stijfheid, stoornissen in de gang… Dit via een geindividualiseerd oefenprogramma en manuele technieken.

Fibromyalgie/ Reuma

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen…
De klachten bij fibromyalgie wisselen vaak en zijn afhankelijk van dag tot dag.
De behandeling wordt aangepast aan de noden van het individu en kan bestaan uit:
-behandeling van muskuloskeletale klachten/spierpijnen over het ganse lichaam
-mobilisaties van de gewrichten
-stretching
-een oefenprogramma waarbij de nadruk ligt op een juiste dosering! Er wordt geprobeerd een balans te vinden tussen voldoende beweging en rust.

Reuma

Reumatoïde artritis en spondylitis ankylosans (de ziekte van Bechterew), psoriasis artritis.
Reumatische aandoeningen tasten spieren en gewrichten aan. Dit heeft een negative invloed op het dagelijks functioneren.
De kinesitherapeutische behandeling richt zich op het verminderen van de stijfheid, het verbeteren van de spierkracht en de algemene conditie.

Rugschool

Rugschool staat voor preventie en revalidatie.

Iedereen met problemen aan de wervelkolom kan baat hebben bij rugschool, vooral mensen met chronische , langdurige klachten of mensen die geopereerd zijn aan de wervelkolom.

Rugschool kan bestaan uit;

– het aanleren van correcte hef- en til technieken.

– ergonomische tips.

– oefeningen ter versterking van de rug – en buikspieren.

– rugstabilisatie/core stability training.

– stretching.

– mobiliserende oefeningen.

– algemene uithoudingstraining.

Taping

Dit kan enerzijds gebruikt worden ter beperking van mobiliteit om verdere schade te voorkomen. Anderzijds kan tape ook aangebracht worden om een correct bewegingspatroon/houding te stimuleren, overbelaste spieren te ondersteunen, weefselherstel te bespoedigen, pijn te dempen, bij return to sport , ….

Ademhalingstherapie

Deze vorm van kine focust zich zowel op acute, als op chronische ademhalingsproblemen.
We maken gebruik van verschillende technieken , waaronder :
– autogene drainage: om overtollig slijm te helpen verwijderen uit de longen , zoals bij COPD, bronchitis…

– oefeningen ter versterking van de ademhalingsspieren ,zodat slijmen makkelijker opgehoest kunnen worden.

– relaxatie therapie en het aanleren van correcte ademhalingstechnieken, zoals borst/buik ademhaling; o.a. gebruikt bij hyperventilatie.

Cardiale revalidatie

Cardiale revalidatie omvat het herstellen en opbouwen van de lichamelijke conditie voor en na een hartoperatie. Dit gebeurt door middel van kracht en uithoudingstraining. In onze praktijk beschikken wij over een gevarieerd aanbod aan cardio toestellen (hometrainer, zitfiets, loopband, crosstrainer, roeitrainer,…) en oefenmateriaal, alsook apparatuur om de hartslag en bloeddruk op te volgen.

Sportkinesitherapie

Sportkinesitherapie omvat de actieve aanpak van musculoskeletale aandoeningen bij sporters.
Samen proberen wij u sportieve doelen terug te verwezenlijken

In onze praktijk beschikken wij over een uitgebreid gamma aan oefenmateriaal, alsook hebben wij verschillende toestellen zoals een loopband, crosstrainer, hometrainer, zitfiets, roeitrainer…

 

Ultrasoontherapie

Ultrasoontherapie is de term die wordt gebruikt om akoestische golven te beschrijven die boven de menselijke waarnemingsdrempel liggen, d.w.z. met een frequentie van enkele duizenden Herz (= kHz).
Het effect van therapeutische ultrasoontechnologie is voornamelijk gebaseerd op de omzetting van het geabsorbeerde geluid in warmte. Bovendien wordt een effect bereikt door mechanische reacties, een zogenaamd trillingseffect. Beide effecten samen zorgen voor de belangrijke toename van de microcirculatie op de plaats van de behandeling.

Volgende effecten zijn waargenomen:

  • Bevordering van de bloedsomloop
  • Vermindering van zwelling
  • Vermindering van ontsteking
  • Snellere wondgenezing
  • Bevordering van het herstelvermogen van de weefsels
  • Spierontspanning
  • Verhoging van de doorlaatbaarheid van celmembranen
  • Toename van rekbaarheid van bindweefsel/collageenvezels
  • Pijnvermindering

Kortom, het versnelt de genezing.

Enkele belangrijke toepassingen van ultrasoontherapie:

  • Inflammatoire en niet-inflammatoire gewrichts- en wervelkolomaandoeningen
  • Artrose en artritis
  • Reumatische klachten
  • Klachten na ongevallen, kneuzingen, verrekkingen
  • Ontstekingen in de slijmbeurs, pezen, spieren, gewrichtskapsel
  • Tennis- en golfelleboog
  • Verklevingen en littekencontracturen
  • Reactivering van de prostaat
  • Cosmetische toepassingen

Pre en post operatieve revalidatie

Pre-operatieve revalidatie is een revalidatieprogramma dat voorafgaand aan een operatie wordt uitgevoerd om de fysieke conditie en het herstel na de operatie te verbeteren en complicaties te verminderen. Post-operatieve revalidatie is een revalidatieprogramma dat na een operatie wordt uitgevoerd om het herstel te bevorderen, de functies te verbeteren en de patiënt te helpen terug te keren naar zijn of haar normale alledaagse activiteiten.